Welcome to Online Film Home
Home :: Film News :: Find a Birthday :: Dark version :: Persian Weblog :: Forum :: Contact
  تالار گفتمان بحث آزاد تالار گفتمان بحث آزاد

 خوش آمديد مهمان                                 عضو شويد  وارد شويد جستجو  فهرست اعضای تالار

  تالار
  بحث آزاد

نسخه مناسب چاپ ارسال ج1608;ابيه  ارسال موضوع جديد

موضوع دو پدرخوانده... آل‌احمد و شريعتي
فرستنده Erfan_Rezaei در تاريخ 12 آگوست 2023 ساعت 1:53 بعدازظهر  
محل اقامت: Iran   تاريخ عضويت: 09 آوريل 2023   تعداد ارساليها: ۱۸۲   مشاهده ی مشخصات Erfan_Rezaei مشخصات  جستجوی ارساليهای ديگر Erfan_Rezaeiجستجو برويد به صفحه خانگی Erfan_Rezaei سايت نقل قول ارسالی Erfan_Rezaeiنقل قول

از صفحه اینستاگرام میم. یزدانی خرم
m.yazdanikhorram
.
دو پدرخوانده... آل‌احمد و شریعتی. هر دو متولدِ دوم آذر. هر دو به‌خاطرِ سیگار جان‌شان را در میانه‌ی دهه‌ی چهارم عمرشان از دست می‌دهند و هر دو از خانواده‌های مذهبی برآمده‌اند. آل‌احمد و شریعتی بی‌تردید از مسببان و دلایلِ انقلاب پنجاه‌و‌هفت هستند.

امروز آل‌احمد صد ساله و شریعتی نود ساله می‌شود. دیشب که به این دو فکر می‌کردم از اشتراک‌هاشان شگفت‌زده شدم. از زاده شدن در یک روز تا مرگ به دلیل سیگار و البته جعلِ مرگ‌شان. سال‌ها گذشت تا روشن شد کسی آن‌ها را «نکشته». خود خانم دانشور به من گفت و البته بارها هم نوشت که سیگار «اشنو» جلال را که برونشیت داشت از پا در آورد و شریعتی نیز با «زر» ریه‌اش را تخریب کرد.

هر دو سخن‌وران چیره‌دست و در زمان شاه بی‌نهایت کاریزماتیک بودند. سپانلو تعریف می‌کرد که اتوریته‌ی آل‌احمد چنان بود که به او «رییس» می‌گفتند و با وجود سن پایین‌اش استاد بحث بود. جالب‌تر این‌که هر دو دل در گرو «سارتر» هم داشتند و هر دو معتقد بودند به یک رنسانس اسلامی. ضدیت با غرب و تلاش برای خوانش تازه از یک مسلک نوی مذهبی که تا امروز نیز طرف‌داران زیادی دارد محور آل‌احمد-شریعتی را تبدیل کرد به نمادهایی که هم نومارکسبست‌ها به آن‌ها میل داشتند، هم نواندیشان دینی. همین چند سال پیش بود که چند جامعه‌شناس و نویسنده‌ی مارکسیست وطنی اعلام کردند «باید به آل‌احمد بازگردیم». روشن کنم که او صاحب برخی از بهترین داستان‌های کوتاه زمانه‌ی خود، جستارهای ناب و معرفی نویسنده‌گانی مهم است، اما بحث من به همان مفهومی بازمی‌گردد که او و شریعتی به‌عنوان «روشن‌فکر متعهد» مطرح کردند و تاثیرهای بسیاری داشت تا جایی که تا همین امروز هم کلمه‌ی «روشن‌فکر» در ذهن‌ها با آن کارکرد شناخته می‌شود. این دو متولدِ آذر بزرگ‌ترین سهم را در پیوند نوعی اسلامِ شیعی با مارکسیسمِ غیرروسی داشتند.

آلان انتقاد از آن‌ها راحت است ولی بی‌تردید آن‌ها هنوز هم برای بسیاری «بُت‌های» ازلی هستند. به‌گمان‌ام جوان‌مَرگی هر دو در نیمه‌کاره ماندن ایده‌هاشان موثر بود. اما سوال این است که چه کسانی نظریه‌ی بازگشت به آل‌احمد و شریعتی را در این دوران مطرح می‌کنند؟ آن هم با شعار امپریالیسم‌ستیزی. ارزیابی‌های شتاب‌زده‌ی آل‌احمد و صدای بلند شریعتی آن‌قدر قدرت داشت که هزاران هزار مرید بیابد و این غیرقابلِ انکار است اما آیا زمان گذر از این دو فکر فرانرسیده؟ آل‌احمد برای من «سنگی بر گوری»‌ست و «در خدمت و خیانت روشن‌فکران»‌اش به تاریخ پیوسته. و شریعتی؟ سوال این است که آیا پدرخوانده‌گانِ جوان‌مرگی که ۵۷ را ندیدند هنوز زنده‌اند؟ شما بگویید.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by m.yazdanikhorram (@m.yazdanikhorram)

 



#عرفان_رضايي از کشته‌شدگان اعتراضات آمل

برای ارسال پاسخ به اين مورد بايد وارد شويد
برای استفاده از تالار گفتمان بايد عضو شويد

ارسال جوابيه  ارسال موضوع جديد


 
جستجو
جستجوی فيلم، کارگردان، بازيگر..:

fa en


سايت های سينمايی!
 

Find a birthday!


پيوندها
 
مجله ۲۴
آدم برفی ها
دیتابیس فارسی فیلم های سینمایی
کافه سينما
سينمای ما
سينمای آزاد
 

اخبار روز ايران

[ Yahoo! News Search ]

Search Yahoo! here
 
 [ Yahoo! ]



options