رقصدرمانی برای تسکین و مدیریت تروما
از کانال تلگرام خواهر شکسپیر https://t.me/FarnazSeifi/266
در سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ میلادی، نزدیک به ۷۰ هزار نفر در کشور پرو در درگیری بین شبهنظامیان کمونیست گروه «مسیر درخشان» با دولت وقت پرو کشته شدند. اکثر آنها به دست شبهنظامیان کمونیست به قتل رسیدند. دهها هزار نفر دیگر نیز بدترین شکنجهها را از سر گذراندند یا ناپدید شدند. بومیان پرو بیشتر از هر گروهی قربانی خشونت در این جنگ طولانی شدند. دهها قوم و قبیلهی بومیان از بین رفت و تمام اعضایش کشته یا ناپدید شدند، و هنوز گورهای دستهجمعی در گوشهوکنار کشور پیدا میشود که نشان از زخمی عمیق دارد. مثل هر جنگ و خشونت دیگری، اینجا هم زنان و دختران با حجم بیشتری از وحشت و خشونت روبرو شدند. تقریبا خانهای نماند که در آنجا به دستکم یک زن یا دختر از اهالی خانه تجاوز نشده باشد.
حالا برنامهی رقصدرمانی در پرو راه افتاده تا زنان بازماندهی آن دوران سیاه، گرد هم جمع شوند و برقصند و با رقصدرمانی، کمی از ترومای عمیقی را که به دوش میکشند، تسکین ببخشند. این برنامه که به همت صلیب سرخ جهانی با همکاری تئاتر ملی پرو و همینطور دانشگاهیان متخصص در رقص درمانی و هنرهای نمایشی طراحی شده، به دنبال این است که پلی هم میان زنان آسیبدیده از آن خشونت فراگیر با دختران و زنان جوان امروز بزند. نه تنها زنان آسیبدیده با زنانی از دیگر مناطق کشور آشنا میشوند که آنها هم قربانی این خشونتها بودند، بلکه نسل جوان تجربهی هولناک مادران و مادربزرگهای خود را از زبان آنها میشنود، و با حرکات مواج تنها در کنار هم همدلی، همبستگی و مرهم میجویند. بسیاری از زنان آسیبدیده با دختران یا نوههای خود در این برنامهها شرکت میکنند و این فضا، مجالی برای آنهاست تا بالاخره به تمامی از تجربهی هولناکی که به سرشان آمد با زنان جوانتر خانواده حرف بزنند.
یکی از روانشناسان در این پروژه میگوید رقصدرمانی هم برای زنان آسیبدیده، مجالی است تا روایت تلخ خود را بگویند و در سکوت رنج بیشتر نکشند، هم امکان مناسبی است تا احساس قدرت بیشتر در مدارا با ترومای خود کنند. زنان چندین هفته دور هم در سالنهای بدنسازی یا رقص در مناطق گوناگون کشور جمع میشوند، با راهنمایی رقصندههای حرفهای که رقص درمانی بلدند و روانشناسان حرف میزنند، گریه میکنند، میخندند، میرقصند، حرکات هماهنگ را یاد گرفته و تمرین میکنند و گاه در سالنهای حرفهای و معروف تئاتر در شهرشان، برنامهی رقص هماهنگی را اجرا میکنند.
تحقیقات نشان داده که رقص، در بهبود و مدیریت تروما، بهویژه آنها که برایشان دشوار است دربارهی ترومای خود حرف بزنند، ابزار بسیار مناسبی است. در بررسی ۱۳ تحقیق دانشگاهی دربارهی اثرات رقص، مشخص شد که رقصدرمانی بهویژه برای زنان و همینطور افرادی که تجربهی ترک اجباری محل زندگی خود را دارند، موثرتر است. رقص، دهههاست که یک مجال فمینیستی برای زنان بسیاری است تا با هم همدلی و اتحاد و شنیده شدن را تجربه کنند، در سالهای اخیر هرچه بیشتر ابزار درمان و کمک درمانی هم شده و در نهایت که «فایده انقلاب چیست اگر نتوانیم برقصیم؟» @FarnazSeifi
رقصدرمانی برای تسکین و مدیریت تروما
#عرفان_رضايي از کشتهشدگان اعتراضات آمل
|