«چهارچشمي بايد مراقب جنبش بود، مبادا خودش هيولا شود!»؛
درسهايي از خيزش مردم سوريه
فرناز سيفي https://t.me/FarnazSeifi/256
ابراهيم الاصيل که اهل سوريه است، دوست دارد با تاکيد به ايرانيها بگويد در کنار تلاش براي تغيير رژيم، بايد چهارچشمي مراقب خود جنبش بود، چرا که جنبش خودش ميتواند تبديل به هيولايي شود که بيش از همه رژيم ديکتاتور فعلي از ظهور اين هيولا بهره ميبرد و خوشحال ميشود.
او ميگويد در تجربه ناکام سوريه آموختند که دروغگويي، شايعهپراکني و اغراق، رويهاي که بين برخي گروهها و افراد اپوزيسيون رايج است، به ديکتاتور هيچ آسيبي نميزند، فقط اعتبار خود معترضان را زير سوال ميبرد و مردم را بياعتماد ميکند.
اصيل از تاثيرات ارتش سايبري حکومت سوريه ميگويد که اتفاقاً برخلاف تصور عامه، هدف اصلياش مطلقاً اين نبود که روايت خودش را بقبولاند: «هدفشان اين بود که مردم سوريه را به اين نتيجه برسانند که «حقيقت، پيچيده است» و «معلوم نيست که چهکسي دارد راست ميگويد». مؤثرترين شيوه براي اينکه آدمها را منفعل کرد همين است که به آنها بقبولانيد حقيقت پيچيده است و معلوم نيست چهکسي راست ميگويد.
الاصيل ميگويد هيچ احدي نبايد و قرار نيست مبارز 24ساعته باشد، و هرکس فقط به اندازه ظرفيتاش بايد داخل مبارزه باشد و ظرفيت هرکس متفاوت است.تمام اين شرم دادن و خفت دادن به ديگران بابت زندگي و کارهاي عادي، باز شکاف تازهاي درست کرد که فقط به نفع بشار اسد شد و بس.
الاصيل از مزايا و معايب شبکههاي اجتماعي ميگويد. اينکه آدمهايي که در وضعيت عادي بهدلايل مختلف طبقاتي و سياسي و مذهبي احتمالاً هيچوقت با هم مواجه نميشدند. به لطف شبکههاي اجتماعي براي اولينبار توانستند واقعاً با يکديگر آشنا شوند. «آشناشدن اقشار مختلف با هم زيبا بود اما درعينحال منجر به اين شد که عمق اختلافات اساسي هم بيرون بزند و آشکار شود. سوريها ناگهان چنان حجم عظيمي از سوريهي واقعي را ديدند که هضم و درک پيچيدگياش آسان نبود.»
او اميدوار است ايرانيها اشتباه آنها را تکرار نگنند و راه هر بحث را باز بگذارند:«در مبارزهي سياسي و مدني گاهي انتقاد از فعالان سياسيِ مخالف حکومت مهمتر از انتقاد از حکومت ظالم است. فعال سياسي و مدني بايد ياد بگيرد که انتقاد بشنود و گوش شنوا داشته باشد. يکي از مهمترين توصيههاي من به ايرانيها، بر اساس تجربهي ما سوريها، همين مسئله است.»
گفتگويم با ابراهيم الاصيل را در لينک زير بخوانيد:
https://www.aasoo.org/fa/articles/4204
@FarnazSeifi
تاريخ انتشار: 1401/11/18
لیلا منظری، روانکاو
|