شکاف جنسيتي کماکان ملموس در خاورميانه |
فرستنده Leila_Manzari در تاريخ
11 فوريه 2023 ساعت 2:05 بعدازظهر
محل اقامت: Masjed Soleiman, Iran تاريخ عضويت: 01 مارس 2023 تعداد ارساليها:
۱۳۴
مشخصات جستجو
سايت
نقل قول
|
از کانال تلگرام خواهر شکسپير
https://t.me/FarnazSeifi/257
نتايج تازهترين نظرسنجي دورهاي «عرب بارومتر» نشان ميدهد که بهرغم تغييراتي مثبت، شکاف جنسيتي کماکان ملموس در منطقهي خاورميانه و شمال آفريقا پابرجاست. اين نظرسنجي تازه در ميان شهروندان کشورهاي مصر، الجزاير، عراق، اردن، ليبي، سودان، کويت، فلسطين، لبنان، تونس، مراکش و موريتاني انجام شده است و «عرب بارومتر» با بيش از 26هزار شهروند براي اين نظرسنجي گفتگو کرده است.
در ميان 12 کشور حاضر در اين نظرسنجي، نگاه سنتي و کليشه به «نقش زن و مرد» به قوت خود باقياست. براي مثال به شکل کلي از هر 12 نفر، 9 نفر کماکان بر اين باورند که «مردان در سياست و ادارهي امور از زنان بهترند.» از هر 12 زن در اين کشورها نيز، 8 زن با چنين باور سنتي موافقاند. در الجزاير 76٪ مردم معتقدند «مردان سياستمداران بهترياند.»
در زمينهي اشتغال زنان، اين نظرسنجي تازه نشان ميدهد که اکثر شهروندان اين منطقه، کمبود مهارت و دانش لازم را «مانع جنسيتي» نميبينند و موانع ديگري را مصداق موانع جنسيتي ميدانند. براي مثال، «نبود امکانات حملونقل عمومي يا حملونقل ايمن»، يکي از دلايل اصلي است که شهروندان منطقه به عنوان عاملي جنسيتي از آن نام ميبرند. براي مثال در عراق 45٪ شهروندان ميگويند اگر موانع حملونقل در ميان نبود، زنان بيشتري ميتوانستند کار کنند يا به سراغ اشتغال در مشاغلي بروند که از محل زندگيشان فاصلهي بيشتري دارد. به جز ليبي، در ساير کشورها شهروندان باور ندارند که محيط کار مختلط، مانعي براي اشتغال زنان باشد و به دنبال گسترش يا ترويج محيط کار تک جنسيتي نيستند. اکثر شهروندان 11 کشور در پاسخ به گزينهي «محيط کار زن و مرد بايد جدا باشد»، گفتند که با چنين گزينهاي مخالفاند. در ميان موافقان جدايي جنسيتي زن و مرد، بعضي از مهمترين دلايل موافقان از اين قرار است: دستور اسلام و حديث پيامبر، معذب بودن، پرت شدن حواس در حين کار، امکان آزار کلامي و جنسي زنان، بيآبرويي، قدرت گرفتن زنان.
يک يافتهي مهم در بخش اشتغال زنان اين است که در تمام کشورهاي نظرسنجي، اين مرداناند که بيشتر به «عوامل فرهنگي و عرفي» به عنوان مانع براي اشتغال زنان ارجاع ميدهند و به نظرشان عرف مهمتر از عوامل ساختاري است. اين وضعيت در اردن از همهجا شديدتر است و 41٪ مردان اردن «عرف و فرهنگ جامعه» را مانع بزرگ ميبينند.
در حوزهي حق تحصيل زنان، تغييرات مثبتي به چشم ميخورد. کمتر از يک سوم کل شهروندان منطقه بر اين باورند که تحصيلات دانشگاهي براي مردان مهمتر و ضروريتر است تا زنان. تنها در دو کشور سودان و موريتاني است که کمي بيش از يک چهارم شهروندان چنين باوري دارند. در کويت، تنها 8٪ مردم معتقدند که تحصيلات دانشگاهي براي مردان مهمتر است. در اين نظرسنجي هم در شکل کلي اين زناناند که با لزوم تحصيلات دانشگاهي زنان، بيش از مردان موافقاند. عرب بارومتر ميگويد در 15 سال گذشته، تغيير اصلي در نگاه به آموزش زنان در نتايج تحقيقات آنها در کشورهاي مصر و اردن رخ داده امروز شمار افراد در اين 2 کشور که معتقدند اولويت در تحصيلات دانشگاهي بايد با مردان باشد، کاهش چشمگيري داشته است. اين کاهش ملموس در کشورهاي عراق، سودان، فلسطين و تونس نيز به چشم ميخورد.
نتايج بررسي دربارهي نقش زنان در خانه نشان داد که در نيمي از اين کشورها، دستکم 6 تن از هر 10 نفر با اين گزينه موافقاند که «حرف آخر را در خانه بايد مرد بزند.» و تعجبانگيز هم نيست که اکثريت موافقان با اين گزينه، مرداناند. لبنان تنها کشوري است که کمتر از نيمي از مرداناش با چنين گزينهاي موافقاند. در ساير کشورها اکثر مردان در شکل کلي با اين باور موافقاند. با اينحال بررسي دادهها در 15 سال اخير نشان ميدهد که نگاه مردان منطقه به نقش زنان در خانه، به شکلي تدريجي در حال تغيير است و در روندي صعودي، مردان بيشتري با برابري زن و مرد در خانه موافقاند. اين تغيير مثبت بيشتر از هر کجا در تونس و کمتر از هر کجا در مراکش به چشم ميخورد. همچنين زنان در اکثر کشورها به شکلي بنيادين نگاه خود به نقششان در خانه را تغيير دادند. اين وضع در اردن جالب است که چطور نگاه زناناش نگاه به نقش کليشهي زن در خانه ريشهاي و بيش از سايرين تغيير کرده و در برابر مردان اين کشور کمترين تغيير در نگاه به نقش زن را داشتند.
در مواجهه با خشونت جنسيتي، شهروندان اکثر کشورهاي نظرسنجي گفتند خشونت جنسيتي عليه زنان افزايش داشته است (چيزي که يافتههاي گزارشهاي ديگر تحقيقي در منطقه هم تاييد ميکند) و در تمام کشورها اين زناناند که بيشتر از مردان ميگويند خشونت جنسيتي بيشتر شده است. عرب بارومتر ميگويد جالب است که مردان زيادي در منطقه معتقدند خشونت جنسيتي عليه زنان در يک سال گذشته، کمتر شده است! نتايج کامل نظرسنجي را ميتوانيد در اينجا بخوانيد.
@FarnazSeifi
لیلا منظری، روانکاو
|
|
برای ارسال پاسخ به اين مورد بايد
وارد شويد
برای استفاده از تالار گفتمان بايد عضو شويد
|
|
|
|
جستجو
|
|