Welcome to Online Film Home
Home :: Film News :: Find a Birthday :: Dark version :: Persian Weblog :: Forum :: Contact
  تالار گفتمان بحث آزاد تالار گفتمان بحث آزاد

 خوش آمديد مهمان                                 عضو شويد  وارد شويد جستجو  فهرست اعضای تالار

  تالار
  بحث آزاد

نسخه مناسب چاپ ارسال ج1608;ابيه  ارسال موضوع جديد

موضوع آيا جمهوري‌اسلامي، امکان «چين» شدن را دارد؟
فرستنده arman در تاريخ 04 ژولای 2021 ساعت 11:40 بعدازظهر   -  ويرايشگر تالار
محل اقامت: Denmark   تاريخ عضويت: 18 آگوست 2004   تعداد ارساليها: 375   مشاهده ی مشخصات arman مشخصات  جستجوی ارساليهای ديگر armanجستجو نقل قول ارسالی armanنقل قول
يادداشت وارده:
آيا جمهوري‌اسلامي، امکان «چين» شدن را دارد؟

کانال «مجمع ديوانگان»

نويسنده ميهمان: علي نانوايي (@alinanvayi)
 
- تحولات سريع ماه‌هاي اخير و صحبت‌هاي مسئولين و منتسبين به هسته قدرت جمهوري اسلامي، حکايت از برنامه تغييرات‌ جديدي در عرصه سياست و حکمراني دارد. مهدي طائب، رييس قرارگاه عمار و برادر رييس اطلاعات سپاه از اين برنامه، به عنوان #خالص‌سازي_انقلاب ياد کرده است. همچنين قاضي‌زاده هاشمي، نايب‌دبير مجلس و کانديداي انتخابات اخير رياست جمهوري، به تازگي در مصاحبه‌اي، از ضرورت يک‌دست‌سازي حکومت به مدت ده سال و تعليق نهادهاي دموکراتيک در جمهوري اسلامي گفته است.

اخيرا نيز در ظرف يک روز، خبر آماده شدن دو طرح در مجلس انقلابي شنيده شد. به موجب طرح اول، شاهد انسداد و‌ محدوديت‌هاي گسترده فضاي مجازي و شبکه‌هاي اجتماعي و واگذاري کنترل و نظارت اينترنت به نهادهاي نظامي (سپاه) خواهيم بود و در پي تصويب طرح ديگر نمايندگان انقلابي، تمديد پروانه وکالت وکلا، مشروط بر اثبات شرايطي از قبيل اعتقاد و تعهد به نظام جمهوري اسلامي، ولايت فقيه و... خواهد بود.

در کنار اين اخبار، ايدئولوگ‌هاي حکومتي و بعضا چهره‌هاي اصلاح‌طلب و کارگزاراني، براي توجيه و مشروعيت‌بخشي به اين انحصار قدرت، تشديد فضاي سرکوب و زدوده شدن ظواهر و نهادهاي شبه‌دموکراتيک در جمهوري اسلامي، آن هم بعد از انتخابات کنترل‌شده غيررقابتي و با مشارکت حداقلي اخير، در نهان و آشکار، الگوي توسعه اقتدارگرايانه چين را تبليغ مي‌کنند؛ اما از نظر نگارنده، به دلايل زير، حتي با فرض يک‌دست‌سازي بدنه حکومت و حذف نيروهاي غيرخودي و نهادهاي شبه‌دموکراتيک موجود، امکان طي کردن مسير توسعه چين و دستيابي نسبي به موفقيت‌هاي آن براي جمهوري اسلامي ميسر نيست.

چين، به مثابه کشوري با نظامي تک‌حزبي و متفاوت از کشورهاي دموکراتيک متعارف، توانسته با حفظ ثبات سياسي و به کمک دستگاه بوروکراتيک و مديريتي خود، در برخي حوزه‌هاي اقتصادي و تکنولوژيک، به رشد قابل توجه‌اي برسد. چين، چارت و شيوه حکومت و حزب واحد 90ميليون نفري خود را مبتني بر سنتراليسم دموکراتيک پايه‌گذاري کرده است که در آن شورا‌هاي محلي با راي مردم انتخاب شده و به صورت سلسله‌مراتبي، اعضاي شوراي بالاتر خود را بر ‌مي‌گزينند تا در نهايت، کنگره سه هزار نفري و کميته مرکزي حزب و دفتر سياسي آن در راس هرم قدرت، انتخاب شوند. در نتيجه همراه با انتخاب از پايين به بالاي مسئولين حزبي و حکومتي، امکان نظارت بر عملکرد و محدوديت بر قدرت آنان نيز، تا حدودي فراهم مي‌شود. در چنين ساختاري، به صورت نسبي امکان رقابت و صعود افراد مستعد و‌ متخصص از کف هرم سلسه‌مراتب قدرت به بالا وجود دارد و‌ در نتيجه دستگاه بوروکراتيک و مديريتي توانمند از آن حاصل مي‌شود.

اما در جمهوري اسلامي، هرم سلسه‌مراتب و نحوه نصب مسئولين و مقامات سياسي، در قياس با چين کاملا واژگونه است. در جمهوري اسلامي، در راس هرم قدرت، نهاد مقدس ولي فقيه به مثابه جانشين خدا بر روي زمين و با قدرت مطلقه و نامحدود قرار دارد. مقامات عالي رتبه بعدي همچون رياست قوه قضاييه، صدا و سيما، ابرنهادي اقتصادي چون ستاد اجرايي و بنياد مستضعفان، اعضاي بيت رهبري و شوراهاي عالي، فرماندهان سپاه و ساير سازمان‌هاي نظامي و انتظامي و... نيز توسط ولي‌فقيه از ميان وفادارن و ولايت‌مداران، انتخاب شده و به همان ترتيب، امکان نظارت، طلب پاسخگويي و اعمال محدوديت بر قدرت آنان از طرف جامعه، سلب مي‌شود. مسئولين ارشد منصوب ولي‌فقيه نيز به همان شيوه، زيردستان معتمد و حامي خود را بر مي‌گزنند و اين زنجيره به همين منوال تا کف هرم قدرت ادامه پيدا مي‌کند.

در چنين مناسباتي که در ادبيات سياسي از آن به عنوان حامي‌پروري (clientelism) و يا گماشته‌پروري (patronage) ياد مي‌شود، شرط ارتقا و صعود به مراتب بالاي سياسي و حکومتي، نه داشتن توانايي و تخصص، بلکه کسب اعتماد مقامات بالاتر از طريق اثبات وفاداري و ابراز ارادت است. در نتيجه افراد مستعد و توانمند حذف شده و چاپلوسان و کوتوله‌هاي سياسي رشد خواهند يافت که منجر به ايجاد يک دستگاه سياسي و بوروکراتيک فشل، خواهد شد.

بدين ترتيب، هر‌قدر هم چنين سيستمي، با سرکوب و حذف نيروهاي مزاحم و تضعيف نهادهاي شبه‌دموکراتيک خود، يکپارچه و خالص شود، صرفا ناکارآمدي، فساد و بحران‌هاي مختلف آن افزايش مي‌يابد و روياي بدل شدن به چين اسلامي برايش سرابي بيش نخواهد بود.


کانال «مجمع ديوانگان»
@DivaneSara
اينستاگرام «مجمع ديوانگان»
.
آيا جمهوري‌اسلامي، امکان «چين» شدن را دارد؟

برای ارسال پاسخ به اين مورد بايد وارد شويد
برای استفاده از تالار گفتمان بايد عضو شويد

ارسال جوابيه  ارسال موضوع جديد


 
جستجو
جستجوی فيلم، کارگردان، بازيگر..:

fa en


سايت های سينمايی!
 

Find a birthday!


پيوندها
 
مجله ۲۴
آدم برفی ها
دیتابیس فارسی فیلم های سینمایی
کافه سينما
سينمای ما
سينمای آزاد
 

اخبار روز ايران

[ Yahoo! News Search ]

Search Yahoo! here
 
 [ Yahoo! ]



options