درسهایی از جنبش زن، زندگی، آزادی: درد مشترک
بی بی سی فارسی شهریور ۱۴۰۲ - ۷ سپتامبر ۲۰۲۳
صدف احمدی هنرمند ۳۸ ساله ایرانی،درباره تصمیم جدید مدیر فرهنگی شهر بوروس نسبت به حذف بخشی از نمایشگاه خود در این شهر در گفتوگو با بیبیسی فارسی گفت: «من تجربه این نوع حذف کردن و سانسور را در ایران به دلایل مختلف داشتم، اما وقتی در سوئد با آن روبرو شدم به من حس بودن در ایران و ترس و ناامیدی دست داد و اینکه در کشوری که نماد آزادی بیان است و از کشورم بسیار دور است بازهم باید در زیر سایه آنها قرار بگیرم.»
اطلاعات بيشتر در: ممنوعیت نمایشگاهی در سوئد درباره حجاب اجباری در ایران
او با بیان اینکه «تا مدتی از این ممنوعیت در شوک بوده»، گفت: «پس از مدتی ناراحتی تصمیم گرفتم که احساسم را با دیگران تقسیم کنم و این درسی است که از جنبش زن، زندگی، آزادی یاد گرفتم. وقتی خانوادههای کشته شدگان غم و رنج خود را با دیگران به اشتراک میگذاشتند و آن تجربه تلخ از یک رنج شخصی به دردی مشترک تبدیل میشد.»
مجسمه آویخته بتونی از زنان پوشیده در چادر، که به گفته صدف احمدی، ملهم از تجربیات دوران کودکی او در جامعه ایران است
این هنرمند ایرانی میگوید که درباره ممنوعیت نمایش آثارش از سراسر جهان با او تماس گرفته میشود و بسیاری از پیامدهای چنین تصمیماتی بر آینده آزادی بیان در کشورهای غربی ابراز نگرانی میکنند.
به گفته او «در سوئد دو روز است که آثار او درباره زنان و ممنوعیت نمایشگاه به بحث اصلی مدیا تبدیل شده است.»
خانم احمدی همچنین با اشاره به مقایسه تاثیر آثار او با قرآن سوزی و جلوگیری از نمایش آنها برای تحریک نشدن احساسات مسلمانان گفت: « قرآنسوزی یک امر سیاسی و اجتماعی است اما اثر من یک کار هنری و برآمده از تجربه شخصی دورانی است که تحت فشار برای رعایت قوانین مذهبی و حجاب در ایران بودم. این دو کاملاً متفاوت هستند».
سوزاندن کتاب قرآن در سوئد و دانمارک، در چند کشور مختلف مسلمان، موجب بروز اعتراضاتی شد؛ ازجمله در ایران، عراق، عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، پاکستان و کویت.
در این میان، سوئد به عنوان کشوری که همیشه در میان چهار کشور اول جهان در زمینه «آزادی بیان» قرار داشته، در ماههای اخیر با چالشهای جدید و جدی از سوی منتقدان اجتماعی- سیاسی روبهرو بوده است.
قرآنسوزیهای پیدرپی نیز به این فشارهت دامن زده است. به طوریکه پیرامون ضرورت تغییر قانون اساسی سوئد بین احزاب و دولت کنونی، بحثهایی مطرح شده است تا بلکه با ممنوعیت قرآنسوزی، افراد متخلف مجرم شناخته شوند.
پیشتر اولف کریسترسون، نخست وزیر سوئد گفته بود که بررسی شرایط حقوقی را آغاز کرده تا تدابیری را برای تقویت امنیت ملی و امنیت سوئدیها در آن کشور و سایر نقاط جهان اتخاذ کند.
در حال حاضر دولت محافظهکار سوئد، با حمایت حزب راست افراطی «اس دی» در قدرت است، اما حزب راست افراطی، تهدید کرده که اگر دولت قانون اساسی سوئد را تغییر دهد و قرآنسوزی را ممنوع کند، آن را از قدرت ساقط خواهد کرد.
منبع: https://www.bbc.com/persian/articles/crgxkpx7yx8o
عاطفه نعامی
عاطفه نعامی قربانی تازه جنایت نیروهای امنیتی
|