« قوميتگرايي عليه حقوق بشر» |
فرستنده Leila_Manzari در تاريخ
02 فوريه 2023 ساعت 12:01 قبل ازظهر
محل اقامت: Masjed Soleiman, Iran تاريخ عضويت: 01 مارس 2023 تعداد ارساليها:
۱۳۴
مشخصات جستجو
سايت
نقل قول
|
✍️ قومیتگرایی علیه حقوق بشر
یادداشت ششم از مجموعهی
#یادداشتهای_لیبرالدموکرات
فصل دوم : لیبرالیسم علیه فدرالیسم
کانال «مجمع دیوانگان»
فرض کنیم برای تبدیل ایران به یک کشور فدرال، دو خط عمودی و افقی وسط نقشهی کشور بکشیم و ایران را به چهار ایالت تقسیم کنیم. آیا حامیان فدرالیسم به چنین تقسیمبندیهایی راضی میشوند؟ ابدا! فدرالیستهای ایران بر ضرورت تقسیمات فدرالی بر پایهی تفکیکبندیهای قومی تاکید ویژه دارند. به همین دلیل، در این نوشته، با حذف تعارفات انحرافی، از عنوان دقیقتر و شفافتر قومگرایان به جای فدرالیستها استفاده میشود.
منطق ابتدایی قومگرایان این است که در چهارچوب یک ساختار فراگیر غیرفدرال، هیچ فرمولی توانایی حفظ حقوق اقوام ایرانی را ندارد. آنها تضمینهای یک حکومت مرکزی بر پایهی لیبرال دموکراسی و حقوق شهروندی را ناکافی میدانند و اصرار دارند که حقوق اقوام ایرانی، تنها در دل یک ساختار فدرال تضمین خواهد شد. حال پرسش من این است: «هر یک از ایالتهای فدرال این کشور، قرار است از کدام نسخهی جادویی استفاده کند که قابل اجرا در کل کشور نیست؟»
در حالت اول، بدترین سناریویی که من باور دارم قومیتگراها به دنبال آن هستند را نادیده میگیریم و با فرض خوشبینانه میپذیریم که قومیتگراهای ایرانی به دنبال پاکسازیهای انتقامجویانهی قومی، و سیاستهای شبههفاشیستی برای یکسانسازی نژادی در دل ایالتهای خود نیستند. بدین ترتیب، هر یک از ایالتهای فدرالی ایران، دارای یک اکثریت قومی (مثلا کردها یا ترکها) است که همچنان در دل آن اقلیتهای پراکندهای از اقوام دیگر هم وجود دارند. (کدام شهر یا استان ایران به کلی فاقد تنوع قومی است؟)
حال پرسش ما این است: با فرض خوشبینانهای که قومیتگراهای ایرانی، قرار است به حقوق اقلیتهای قومی و زبانی و مذهبی احترام بگذارند، از کدام فرمول و ساختار و قوانین شگفتآور استفاده خواهند کرد که حقوق شهروندانی را که در ایالتشان قرار دارند اما در اقلیت هستند تضمین کنند؟ اگر چنین تضمینهایی را کشف کردهاند، چرا آن را پیشنهاد نمیدهند که در دولت مرکزی استفاده کنیم تا همهی اقوام و شهروندان کشور از آن بهرهمند شوند و با رفع هرگونه تبعیض و تضمین حقوق تمام اقلیتها، عملا از فدرالیسم بینیاز شویم؟
کافی است این نکتهی حیاتی را به یاد بیاوریم که اقوام ایرانی، ابدا آنگونه که جلوه داده میشوند یکدست نیستند. کردهای ایران یک قوم نیستند. چندین قوم، با چندین زبان مختلف، با چندین مذهب به شدت متمایز هستند. یعنی حتی در ایالت احتمالی کردستان هم ما با تنوع قومی و مذهبی و زبانی به شدت گستردهای مواجه هستیم و اگر فرمولهای دموکراتیکی برای حفظ حقوق تمامی شهروندان پیدا نکنیم، نه تنها غیرکردهای ساکن ایالت کردستان، بلکه ای بسا بخش بزرگی از خود کردها هم زیر فشار یک رژیمهای قومیتگرای فاشیستی نابود خواهند شد.
من البته مدعی هستم که چنین فرمول شگفتانگیزی وجود دارد و آن بنای یک نظام لیبرال دموکرات بر پایهی حقوق شهروندی است. اما اگر فدرالیستها چنین نظامی را برای حفظ حقوق و برابری اقلیتهای قومی ناکافی میدانند، پس به طریق اولی تایید کردهاند که در داخل ایالت خودشان هم تصمیمی برای رعایت حقوق دیگر اقوام ندارند. پس یا باید همچنان ژست دغدغههای حقوق اقلیت را حفظ کنند و بپذیرند هر ایالتی دوباره خودش یابد فدرال شود و این تقسیمات فدرالی تا بینهایت تکرار شود؛ آن قدر که ای بسا کوچکترین شهرستانهای ایران را هم باید مرزبندی کنیم؛ و یا باید واقعیت این خوشباوری سادهلوحانه را کنار بگذاریم و هدف اصلی قومگرایان ایرانی را از پشت ادعاهایی چون تضمین حقوق اقلیتها بشناسیم:
هیچ توجیهی، بجز ستیز با لیبرال دموکراسی، یعنی ستیز با حقوق بنیادین شهروندان، منطق قومیتگرایی در این کشور را توضیح نمیدهد. تنها هدف قابل توجیه برای چنین گرایشهایی، صرفا ایجاد چند دیکتاتوری سرکوبگر قومی است که گاه با عنوان «دموکراسی ملی» از آن یاد میکنند و دقیقا هیچ نیست بجز نظامی که آشکارا بر پایهی فاشیسم قومیتی بنا شده و قصد دارد تا در داخل مرزهای خود اقوام دیگر را پاکسازی کند، یا آنان را مجبور به کوچ اجباری کند و یا وادارشان کند هویت خود را انکارکرده، حقوق شهروندیشان را نادیده بگیرند و به تمامی ملزومات قومی ایالت گردن بنهند.
کانال «مجمع دیوانگان»
@DivaneSara
اینستاگرام «مجمع دیوانگان»
.
لیلا منظری، روانکاو
|
|
برای ارسال پاسخ به اين مورد بايد
وارد شويد
برای استفاده از تالار گفتمان بايد عضو شويد
|
|
|
|
جستجو
|
|